Представьте себе: сладенькое — можно. Шоколад, фастфуд, мороженое? Тренер разрешает! Чего больше, чего меньше. Можно солить блюда, есть по-человечески, а не птичьими порциями и даже запивать все водой.

Монодиеты, питание солнечными лучами или что еще хвастают фитнес-б(л)огини — это не о похудении! 50 мифов, мешающих избавиться от брюшка и боков, будут разрушены, а объемы талии и бедер — уменьшены. Хотеть похудеть не стыдно. Стыдно верить лжецам о злых конфетах и ​​коварных углеводах. Готовы узнать, почему популярные диеты не сработали? И не прячьте далеко узкие джинсы, которые приобрели для более стройной версии себя…

Anywell публікує уривок книги «Тренер дозволяє50 міфів про схуднення» Виктора Мандзяка від видавницства Vivat.


Мiф  9

СХУДНУТИ МОЖНА БЕЗ ДIЄТИ

Для того щоб розвіяти цей міф, наче прах по вітру, нам треба визначитися із семантикою. Термін «дієта» має багато значень, ним навіть спосіб життя обзивають, а «спосіб життя», як ми знаємо, — дуже обширне поняття. Тому домовмося, у нашому випадку «дієта» — специфічне харчування, мета якого — вирішення якогось специфічного завдання. Гастроентерологи пацієнтам, що мають ті чи інші захворювання ШКТ, прописують специфічну дієту (овочі варені-парені можна, смажене — дзуськи тощо). Худому, наче чахлик невмирущий, прищавому підлітку мускулистий фітнес-тренер на аркушику в косу лінійку прописує гіперкалорійну високобілкову дієту, щоб м’язи росли, а дівчата його за ті гіпертрофовані мускули любили. Для схуднення також є дієта, але про це пізніше. 


Термін «дієта» в народі набув негативного забарвлення. І народ тут не винен, він має своїх авторитетів — блогерів, дієтологів, фітнес-тренерів, у яких у голові, вибачте за прямоту, каша перлова. Ці «експерти» твердять вам, що дієта — це від нечистого, а вибір мудрої людини — здорове харчування. Але що це таке, здорове харчування? Кожен вкладає свій зміст у це словосполучення. Для когось здорове харчування — це виключити з раціону фастфуд, смажене, борошняне та цукор, для інших — пити нахильці з пляшки оливкову олію і молитися на авокадо. З вашого дозволу, я дам визначення здорового харчування. Здорове харчування — це харчування, при якому в організм потрапляє достатньо білків, жирів, вуглеводів (зокрема клітковини), вітамінів, мінералів та води. До схуднення таке харчування має не більший стосунок, ніж яблуко до Антарктиди. А харчування для схуднення передбачає одержання недостатньої кількості жирів і вуглеводів. Жири та вуглеводи — це калорії, тому таке харчування має називатись гіпокалорійною дієтою, що буквально означає недостатньо калорійне харчування. Це те, що чітко передає суть харчування, мета якого — схуднення. 


Навіщо вам пудрять мізки? 

Як було вище сказано, термін «дієта» набув негативного забарвлення завдяки горе-фахівцям. У погоні за грошима такі фахівці банально підміняють поняття, говорять те, що ви хочете чути. Тобто вам підсовують під носа гіпокалорійну дієту, кажучи при цьому: «Тільки з нами ви будете худнути без виснажливих дієт, на здоровому харчуванні». Здорове харчування — це обгортка, в яку загорнута звичайнісінька гіпокалорійна дієта. Вам солодко й нахабно брешуть. Ці бізнесмени добре знають, що слово «дієта» у вас асоціюється з дискомфортом, з обмеженнями в їжі. Врешті-решт усі ми пробували худнути і знаємо, як це непросто. А тут здорове харчування пропонують, класно звучить, треба спробувати.

Незалежно від того, худнете ви чи ні, ваше харчування мусить бути здоровим, але без гіпокалорійної дієти у нас шансів схуднути не більше, ніж мухомору перерости малиновий кущ. Чому? 

Припустімо, у вас сьогодні був насичений день: бігали по магазинах, потім фітнес, а перед сном — акт кохання. Ви витратили 2500 кілокалорій енергії. Але в тій метушні ви не мали часу нормально поїсти, тому з їжею ви одержали всього 2000 ккал. Запитання: «Звідки організм візьме 500 кілокалорій, які ви недоїли?» Правильно, з власних жирових запасів. І це недоїдання є не чим іншим, як гіпокалорійною дієтою. 


Якщо вам добре промили мізки бізнесмени від фітнесу, якщо вам слово «дієта» ріже слуховий аналізатор, ви можете її називати хоч правильним, хоч здоровим харчуванням. Але суть від того не зміниться, від дієти не втечеш, за листям салату не сховаєшся.