Українські бренди все більше й більше захоплюють серця як команди Anywell, так і наших клієнтів та читачів. Тому ми раді розповідати вам більше про кожен новий бренд, а також дізнаватися про них все, що вас цікавить: від виробництва до місії та улюблених засобів засновників.

Цього разу знайомимося ближче із брендом dott — так-так, це саме ті засоби, які хочеться сфотографувати через їхнє надзвичайно естетичне пакування, а також у них приємні аромати та ніжні текстури.

Анастасія Кудіна,
засновниця dott

Ми поспілкувалися із представницею бренду Анастасією Кудіною, яка розповіла про заснування бренду, його особливу естетику та про те, які новинки очікують на нас найближчим часом.


Ви бренд, народжений у війну. Поділіться своєю історією і тим, які виклики вам вдалося подолати, щоб розвивати свою справу?

dott, як проєкт, з’явився ще до початку повномасштабного вторгнення. Перший запуск із двох продуктів мав стартувати у квітні-березні 2022 року. Але настало 24 лютого, і з об’єктивних причин ми зрозуміли, що робити щось нове не зовсім доречно, тому три місяці були, як і всі, у шоці та певній прострації. До того ж ми очікували тару, яка мала прийти до нас з-за кордону, проте з об’єктивних причин вона мандрувала майже всім світом. Коли вона вже потрапила до нас, ми змогли повністю сформувати наш перший запуск.

Ми дуже хвилювалися, як люди відреагують, потрібно чи не потрібно запускатися, бо йде повномасштабна війна й людям взагалі не до beauty-процедур. Але вже з першого дня ми отримали позитивні коментарі — це нас надихнуло. І з кожним таким коментарем ми все більше розуміли, що в людей є потреба до краси, щоб відволіктися від постійних гнітючих новин. Можливо, ми і стали тим острівцем, який рятує людей від таких жахливих днів.


Розкажіть про ваше виробництво: у вас власна лабораторія чи ви частково замовляєте в інших виробництв, але за власними формулами?

Наразі в нас немає власного виробництва, але ми працюємо за контрактною формою — тобто розміщуємо замовлення на потужностях фабрик. У цій системі є свої плюси й мінуси. Плюсами можна відзначити те, що це нам дає змогу втілити наші найнеочікуваніші ідеї, бо коли в тебе є змога працювати з різними фабриками та формулами, то розширюються можливості для нових продуктів та потенціалу. Частину тари ми закуповуємо за кордоном, ще частину — виробляємо в Україні на замовлення. Формули та рецептури розробляємо та затверджуємо разом із сертифікованим технологом.

Наразі ми працюємо із трьома фабриками, але в нас дуже багато проєктів, думок і, можливо, згодом ми відкриємо власне виробництво та працюватимемо на власних потужностях.


Розкажіть про створення свого найпопулярнішого товару.

Наш бестселер — парфумовані креми «Муза» й «Марс». Це був наш перший запуск, і ці креми і до сьогодні залишаються найпопулярнішим продуктом у нашій лінійці. Надихнуло нас на його створення те, що ми хотіли трішки відрізнятися і додати цікавого дизайну. Ми розуміли для себе, що в принципі на ринку України зараз доглядова косметика випускається у звичайних тарах, десь 90 % таких. Тому ми хотіли додати більше естетики, краси, щоб це було поєднання гарного візуалу і класних формул, щоб це був такий максимально крутий мікс. І ми думали-думали, і в один момент нам спала на думку ідея із цим ланцюжком. Оскільки це був наш перший продукт, то ми довго вагалися: потрібен цей ланцюжок чи не потрібен, оцінять люди чи не оцінять? Але всім сподобалося і ми отримали дуже багато схвальних відгуків.

Щодо тестових варіантів, то ми перетестували, думаю, близько 20 зразків, щоб знайти саме ту формулу парфумованої віддушки, яку зрештою додали до кремчиків. Це така робота, яка зайняла в нас близько пів року.

Ми довго тестували й шукали гарні ідеї, бо запустити щось нове — це важливо, складно й було дуже відповідально для нас.


У вашому профілі в інстаграмі зазначено, що ви «Український бренд косметики з особливим розумінням естетики». Розкажіть про ваше розуміння естетики: яке воно і як сформувалося?

Наша естетика полягає в іншому розумінні тари та візуальному наповненні доглядових продуктів. Більшість дівчат люблять очима, тому візуальна складова під час вибору косметики дуже важлива. Наприклад, якщо ми кажемо про кремчик для рук, то важливо, щоб його було приємно тримати. У наших засобах тара і всі деталі виконані із металу — це приємне відчуття на дотик плюс креми мають класний вигляд, їх приємно дістати із сумочки чи покласти собі на туалетний столик, та навіть просто приємно запостити в сторіз. І це була наша правильна стратегія. При створенні інших продуктів також керуємося цією місією і намагаємося кожен наступний продукт бренду зробити індивідуальним та не схожим на інші.


Привідкрийте завісу над майбутніми запусками: який наступний продукт ви розробляєте?

Це не секрет, і ми частково на нашій інстаграм-сторінці вже ділилися анонсом нових запусків. Це буде оновлена версія нашого бальзаму й оновлена версія суфле для губ.


Ваш бренд має дуже важливу соціальну місію — разом з UAnimals забезпечити захист та знайти нові сім’ї тваринам, які постраждали від війни. Поділіться історією виникнення цієї місії.

Ця ідея в нас виникла ще на початку загального формування нашого бренду. Це була ідея за замовчуванням. Ми її особливо навіть між собою і не обговорювали, просто в один момент виникло: «Давайте будемо допомагати тваринам» — і всі одночасно «Давайте». Ось так просто.

Проте назви наших перших продуктів «Муза» і «Марс» виникли не просто так. Марс — це моя собака. Він безпородний і я його взяла у волонтерів. Знаєте, він мій найкращий друг, і я всім раджу не перейматися тим, що собака або кішка без певної породи, бо тварини з притулку будуть вам дуже вдячні й віддадуть свою любов у 100 разів більше. А Муза — це кішка нашої колеги.

Тому допомога тваринам була за замовчуванням, плюс ми це позначили на наших продуктах і, думаю, що інші продукти також будуть названі іменами тих або інших тваринок.


Дівчина dott — українська Лара Крофт; як гадаєте, які засоби можна було б знайти у її наплічнику?

Я думаю, що вона 100 % у своєму наплічничку має парфумований крем «Марс», бо вона все ж таки дівчина й має доглядати за своїми ручками, хоч має такий залізний характер.

Також у її наплічничку точно має бути один із наших майбутніх продуктів — multi-use-продукт, який замінятиме 2–3 звичайні продукти. Ідея створення такого продукту виникла, коли я на початку повномасштабного вторгнення збирала свою тривожну валізку і взагалі не думала, що мені потрібна доглядова косметика. Але, коли я приїхала на нове місце і зрозуміла, що шкіра просто потребує хоч якогось зволоження, у мене не було засобів під рукою, а ходити по магазинах й обирати щось настрою не було. Тоді я і подумала, що було б класно створити якийсь базовий продукт, який би заміняв два-три продукти.

Думаю, що вже скоро ми зможемо побачити на полицях новий продукт і порадувати наших клієнтів.


Розкажіть про свій ідеальний вихідний та ідеальний робочий день. Як відрізняється ваша бʼюті-рутина в ці дні?

Якщо чесно, я завжди тестую. Це або продукти конкурентів, що є на ринку, аби розуміти потреби клієнтів і самого ринку, або знайомлюся з новими інноваційними продуктами чи ідеями, які можна буде адаптувати й інтерпретувати в нашому виробництві.

Сьогодні, коли я готувалася до інтервʼю, я перетестила, мабуть, п’ять різних зразків — це наче і є моя бʼюті-рутина, а наче й робота. Тобто я ніби й доглядаю за собою, і ніби працюю — у цьому й кайф. На вихідних, знаєте, я тестую якісь нові зразочки, а в будні — ті, які ми тільки отримали з наших виробництв чи лабораторій.

Іноді я навіть не розумію — це в мене робочий день чи вихідний. Загалом, коли ти займаєшся своєю власною справою, у тебе немає вихідних чи робочих днів, ти завжди в потоці ідей та справ.

фото зі сторінки бренду в Instagram

Читайте також перший матеріал із серії про українські бренди «Чи буває дружба у бізнесі, як це — запускатися у війну та як тестується кожен продукт: інтервʼю із засновницями CRUMB».